Sunday, March 11, 2012

Zwaarbevochten winst op LSG

Met een zwaarbevochten winst op LSG hebben we goede zaken gedaan in de 7e ronde, temeer omdat HSG onderuit ging in Den Bosch. De overwinning was zeker geen 'katbakkie', zoals een gewaardeerd teamlid pleegt te zeggen. Twee jeugdtalenten uit de 70er jaren van de vorige eeuw speelden een belangrijke rol in onze overwinning.

Een blik op de stand leert dat deze spannende competitie in de komende 8e ronde zomaar voortijdig beslist kan worden als Voerendaal de landstitel van HSG overneemt door datzelfde HSG te verslaan. Alleen zeer wonderlijke uitslagen zouden in dat geval nog kunnen voorkomen dat BSG en HSG dit jaar degraderen. Maar tegen een HSG op volle sterkte is het voor Voerendaal zeker geen gelopen race. 31 Maart na de 8e ronde weten we meer. Maandag 12 maart speelt Sipke Ernst al een partij vooruit voor de 8e ronde tegen Daniel Fridman van HMC Calder.

Aangezien uw vaste verslaggever na de eerste begintweets het strijdtoneel in Leiden verliet voor andere bezigheden volgt hieronder het verslag van vervangend teamleider Huub Roeterink. Mooi debuut Huub!

Partijen als pgn-bestand

Groningen 1 wint in Leiden

Niet veel vaker is een overwinning zo welkom geweest als zaterdag jl. tegen LSG in Leiden. Niet alleen in de strijd om lijfsbehoud, maar ook om af te rekenen met een ‘angstgegner’. Het team van LSG is al jaren in de breedte zeer sterk, zodat zij naar believen kunnen rommelen met de opstelling. Bart Beijer had een tegenzet voorbereid die wel heel goed uitpakte. Aan bord 1 werd de muur van Baflo opgetrokken. Wim Heemskerk was de tegenstander die zich had voorbereid op Tiviakov. Van begin af aan had Erik het betere van het spel en lag het punt in het verschiet. Davit Lobzhanidze (bord 5) en Joop Houtman (bord 10, schoonheidsprijswaardig) speelden een sterke wedstrijd en scoorden het volle punt. Na remises van Brandenburg (bord 3) en Wempe (bord 7) was de tussenstand 3-4 voor de bewoners van de sleuteldstad. Met het aanstaande punt van Erik Hoeksema zou het 4-4 moeten worden, Michael Riemens (bord 6) had inmiddels serieuze winstkansen en Jan Werle (bord 4) zat in de remisesfeer. Als vervangend teamleider tel je je zegeningen: het kan 5,5-4,5 worden, de teller staat pas op drie en godbetert laat er geen blunder geschieden. Erik had inmiddels bekwaam afgerond en kwam daarmee af van de negatieve score in het Leids Denksportcentrum (nul uit vijf). Jan Werle speelde remise in een interessante partij. Goed, het stond nu gelijk; zou Michael gaan winnen? Hij moest wat zoeken en vond de sleutel tot succes. Chapeau, amice. Ondanks de verliespartijen van Sipke Ernst (bord 2), Alexander van Pelt (bord 8) en Jozefina Paulet (bord 9) was de stemming uitgelaten. Daarna werd er heerlijk gegeten in een Argentijns steakhouse in de Leidse binnenstad. Joop en Michael hadden nog grote plannen voor die avond, in de auto terug sloeg de vermoeidheid toe. Of de Groningse buitenlucht hun weer energie heeft gegeven weet de scribent niet. Het was een prachtige schaakdag, zeker ook omdat Groningen 2 had gewonnen. Groningen 1 staat gedeeld vierde met zeven punten, is praktisch veilig, theoretisch nog niet.
Huub Roeterink

No comments:

Post a Comment