Sunday, December 18, 2011

Ernstig ten onder in Hilversum


HSG - Groningen: een andere wedstrijd, een vertrouwde uitslag

In deze dolle en ook wel enigszins absurde competitie kan van alles gebeuren. Door de verslechterde financiële situatie zijn niet alleen de wedstrijden belangrijk, maar is ook het spel der opstellingen opeens meer dan ooit van invloed. Niet-gesponsorde teams hebben daar natuurlijk voor zichzelf geen last van en ook sommige gesponsorde teams hebben een min of meer stabiele opstelling. Er zijn echter ook teams als Hilversum en ook Groningen, die in principe spelers genoeg op de ledenlijst hebben staan om een team op de been te brengen dat voor het kampioenschap kan gaan, maar ja, de financiën hè. Alle sponsorgelden worden uiteraard zeer gewaardeerd, maar het totale budget is de afgelopen jaren afgenomen. Het blijkt niet eenvoudig om schaken als sponsorabele sport bij het bedrijfsleven neer te zetten. Daarom worden de krachten en daarmee ook de pecunia min of meer noodgedwongen ingezet bij de cruciale wedstrijden. Dat heeft tot gevolg dat een team in de ene ronde zwak aan de start komt, maar in een volgende ronde weer heel sterk. In de 4e ronde waren wij daarvan het slachtoffer. HSG trad aan in de sterkste opstelling terwijl wij, net als in de vorige twee wedstrijden, toch weer twee vaste krachten misten. Jan Werle was na zijn afstuderen op vakantie en Iozefina Paulet had een achterstand in de tentamenvoorbereiding. Aangezien zij studeert bij de faculteit waar ik ook werkzaam ben kon ik dat argument natuurlijk niet zomaar wegwuiven.

Complicerende factor was dat er een verzoek kwam van HSG om Robin van Kampen vooruit te laten spelen. Dat had natuurlijk alleen maar zin als wij er voordeel van zouden kunnen hebben.  Tiviakov had een lichte voorkeur voor vooruit spelen en bij andere spelers was er van een voordeel situatie natuurlijk nauwelijks sprake. En wat als we niet op het voorstel zouden ingaan? Wellicht zou Robin dan toch spelen en was het wat hem betreft alleen maar een voorkeur. Of zou er een andere sterke speler opgesteld worden, want we wisten natuurlijk niet of ze deze wedstrijd met alle sterke spelers wilden opkomen, of dat de financiën hen zouden nopen tot een keuze. We kozen voor de kans op vroeg voordeel en dat pakte in eerste instantie goed uit. Sergey speelde donderdag vooruit in een zaaltje van onze medesponsor Het Kasteel – de locatie waar we HSG voor het eerst en vooralsnog voor het laatst op de knieën wisten te krijgen - en hij wist inderdaad te winnen onder het toeziend oog van een 12 tal toeschouwers. Maar makkelijk ging dat niet. Sergey kreeg een op het oog iets betere stelling, maar het is maar de vraag of dat voldoende was voor winst. Het lijkt er op dat Robin vlak na de tijdcontrole – een psychologisch belangrijk moment, waarop al vaak dingen fout zijn gegaan – inderdaad de beslissende fout maakte. Maar goed, 1-0 voor ons dus.

Met een voorsprong op naar Hilversum. Daar aangekomen zagen we een HSG op volle sterkte – een kampioensteam waardig - en een zware wedstrijd in het vooruitzicht.  En bijzondere omstandigheden. Als gevolg van Kerstgospels waren de schakers verbannen naar twee afgelegen zaaltje van het zorgcentrum Gooiers Erf, een plek die gemeden dient te worden! Niet alleen was de meesterklassewedstrijd in het kleinste zaaltje gestopt – een inschattingsfout van HSG, dat kennelijk vreesde dat we anders last zouden hebben van de catering in de andere ruimere zaal -, maar erger was dat het personeel van de instelling geen enkel begrip voor de situatie had en luid schreeuwend – kennelijk gewend aan doofheid - door de gangen liep. Begrip dat de enkele bewoner van het centrum die voorbij kwam overigens wel toonde.  Maar goed, iedereen had hier natuurlijk evenveel last van.

Op de wedstrijddag zelf mochten we tot pakweg 20 voor 5 hopen op een goed resultaat. Joop Houtman moest in een snelle remise berusten. En Peter Hendriks werd door het zoals altijd originele openingsspel van Wieb Zagema zo onder druk gezet dat daar ook weinig van verwacht kon worden. Maar verder viel het allemaal reuze mee. Het zou wel iets kunnen worden rond een gelijk spel.
Daan Brandenburg hield zich met zwart uitstekend staande tegen Yasser Seirawan. Dat onderdeel van onze tactiek om Brandenburg met zwart hoog te zetten klopte tenminste. Ook Sipke Ernst leek in het voordeel na twee pionnen geofferd te hebben voor gevaarlijke aanvalskansen. Michael Riemens hield prima stand tegen Chuchelov en Joost Wempe en Rudolf Potze leken in hun partij in het voordeel. En Erik Hoeksema met zwart tegen Stellwagen, dat zou natuurlijk remise worden

Toen ging er echter veel fout. Iets dat je overigens wel vaker ziet. De wedstrijd gaat gelijk op tot in de spannendste fase alles de goede kant op tuimelt voor het sterkere team. Het zal geen toeval zijn. Soms zit je aan de goede kant, maar dit keer zaten we aan de foute zijde.

Peter verloor als verwacht en de remise van Daan ging ook volgens verwachting, maar verder liep alles anders. Michael zag zijn, niet onterechte remiseaanbod afgeslagen, verloor zijn voorsprong op de klok en in opkomende tijdnood ook zijn grip op de stelling. Het weggeven van een stuk beëindigde de partij. Sipke’s kansen waren wellicht te optimistisch ingeschat, hij zag zijn aanval vastlopen, waarna de counter van Nikolic beslissend was. Rudolf liet zijn koning vastzetten, waarna de pion voorsprong niets meer betekende. Bij het remise-aanbod van Kees Nagtegaal stond deze zelfs gewonnen. Joost speelde een puike partij, maar de verdediging van Henk Vedder hield stand. En bij Erik werd de muur van Baflo gesloopt door een binnenkomende dame.

Het puzzelen in de competitie gaat voort. Ondertussen voert het team met de laagste rating – De Stukkenjagers uit Tilburg – de ranglijst van deze vreemde competitie aan. Chapeau! Voor ons is het te hopen dat zij ook in de komende ronde blijven scoren, in casu tegen provinciegenoot HMC Calder, en dat HSG in een fatsoenlijke opstelling aantreedt tegen Rotterdam.HSG
2446
Groningen
2310
7
3
1.
2558
2650
0
1
2.
2658
2519
½
½
3.
2645
2593
1
0
4.
2627
2328
1
0
5.
2540
2271
1
0
6.
2141
2206
½
½
7.
2367
2275
½
½
8.
2415
2078
1
0
9.
2197
2109
½
½
10.
2312
2072
1
0

No comments:

Post a Comment