Saturday, April 11, 2015

Stadsderby in Denksportcentrum

Schrijver dezes is niet helemaal zeker, maar vermoedt dat het voor het eerst was dat twee teams uit Groningen elkaar troffen op het hoogste niveau. SISSA kon frank en vrij spelen, wij moesten winnen.

Sissa had Gawain Jones opgesteld, die keurig een maand voor de wedstrijd als lid was aangemeld. Dat was uiteraard niet onopgemerkt gebleven, zodat het geen verrassing was dat hij opdook. Verder was Sissa wel verzwakt. Jorden van Foreest speelde in de Bundesliga en ook Nikolas Lubbe was er niet bij.

Bonno Pel en Jan Werle openden de score. Door een remise van Erik Hoeksema en winst van Sergey Tiviakov werd de voorsprong uitgebreid, maar er waren toch enkele momenten waarop het spannend leek. Michael Riemens zorgde voor een belangrijk punt. Met een pion minder was er weinig hoop op een goed resultaat, maar even later liep Michael bijzonder tevreden rond. Hij had een vreselijke truc op het bord gebracht en na een krachtig 'Schaak!' gaf Frits Rietman op! De volgende ochtend met een nuchtere blik en een computer ziet het er opeens heel anders uit; in de slotstelling is het na Kh3 gewoon remise! Dat was dus een forse meevaller.

Update Dagblad van het Noorden 14/4/15: " ....  hij (Riemens) bekroonde zijn aanval met een krachtig ‘schaak!’. Het is niet gebruikelijk om dat er bij te zeggen, maar het mag wel en soms helpt het om de tegenstander te overtuigen van de verloren zaak. In dit geval gaf Rietman gelijk op. "

Vervolgens verloor Joost Wempe. Hij kwam terecht in complicaties die hij had willen vermijden en kwam daar niet goed uit.  Voor de derde keer dit jaar was Joris Brenninkmeijer present. Er werd al snel afgewikkeld naar een eindspel, waarin Joris geduldig probeerde om verder te komen. Zo rond de 40e zet kwam hij definitief in het voordeel en speelde hij het eindspel mooi uit. Daarmee waren de matchpunten binnen. Jasper Geurink speelde remise tegen Erik Jan Hummel. Jasper meldde dat doorspelen te riskant was.

Daan Brandenburg was de gelukkige die Gawain Jones tegenover zich kreeg. Daan won een pion, maar Jones had met het loperpaar duidelijk compensatie. Daan wikkelde koelbloedig af naar een eindspel van uiteindelijk Paard en drie pionnen tegen Loper en één pion. Op een andere manier had Daan wellicht kunnen winnen, maar zoals het ging bleef het steken op remise.

Update Daan Brandenburg: "Het eindspel tegen Jones van afgelopen zaterdag was toch gewonnen...
Als ik in plaats van 42.a6, 42.Kf4 had gedaan, vervolgens 43.d5 en dan 44.a6 dan had hij niks meer kunnen doen tegen een uiteindelijke doorbraak doordat ik het met Pe4 kan spelen en hij gewoon in zetdwang komt. Zoiets had ik ook in gedachten toen ik a6 speelde, maar ik had zijn verdediging met Ka5 over het hoofd gezien."

Restte nog een knotsgekke partij tussen Sipke Ernst met zwart en Lucas van Foreest. Het zag er lange tijd somber uit voor Sipke, ondanks de kwaliteit voorsprong. Er stonden namelijk veel pionnen tegenover. Vervolgens gebeurde er echter van alles in het eindspel. Een aanrader om na te spelen!

De stadsderby was duidelijk en ruim gewonnen, maar dat was natuurlijk niet het enige. De gebeurtenissen in Rotterdam konden goed gevolgd worden wegens de live-borden aldaar. Tot 3-3 was het daar spannend, maar een blik op de borden stemde optimistisch. BSG leek te gaan winnen en dat gebeurde ook. De opdracht voor de laatste rond is nu duidelijk: zelf winnen van het gedegradeerde Voerendaal en En Passant laten winnen van Rotterdam. Nog twee weken spanning. In deze vreemde competitie zijn namelijk wel meer vreemde uitslagen gevallen.


MKSISSA2285Groninger Combinatie 124202,57,5
1.Floris van Assendelft2342Sergey Tiviakov266401
2.Lucas van Foreest2319Sipke Ernst253301
3.Gawain Jones2642Daan Brandenburg25090,50,5
4.Renze Rietveld2213Jan Werle250601
5.Ab Faber2003Joris Brenninkmeijer252001
6.Nick Maatman2263Erik Hoeksema23360,50,5
7.Erik Jan Hummel2337Jasper Geurink23130,50,5
8.Paul ten Vergert2242Bonno Pel229301
9.Koen Lambrechts2269Joost Wempe230010
10.Frits Rietman2227Michael Riemens222801


No comments:

Post a Comment