Saturday, November 22, 2014

3e ronde: Utrecht thuis

Utrecht is de laatste jaren altijd een lastige tegenstander gebleken, maar dit jaar waren we toch duidelijk favoriet. Daar heb je echter weinig aan als je aan het eind van de middag weer met lege handen staat. Het begon nog wel goed.

Erik Hoeksema memoreerde dat hij bij een voorgaande gelegenheid geen zet van deze tegenstander aan zag komen. Dit keer won hij een pion en bouwde dat zorgvuldig uit naar winst. Dit werd gevolgd door een remise van Amice Riemens. Eerste indruk is dat daar meer ingezeten had. De ruilfase na zet 22 kwam de stelling niet ten goede. Joost Wempe mocht tegen Frits Rietman overwinnaar Casper Schoppen. Altijd lastig, die jonge talentjes. Joost sloot zijn loper vrijwillig op op a5 maar het pakte allemaal uiteindelijk goed uit. Iozefina Paulet leek de zaken op het eerste gezicht wel op orde te hebben, maar na eerst pionverlies en daarna paardverlies moest toch een andere conclusie getrokken worden. Jasper Geurink won van Menno Okkes, maar helemaal recht toe recht aan was het niet. In goede stelling gooide Jasper er een mooi ogend torenoffer tegenaan. Volgens het digitale beest had de verdediging daarna echter wel beter gekund, maar zoals het ging was het punt voor Jasper. Bij Daan Brandenburg was het ondertussen mis gegaan. Daan's zwarte toren op c3 liet een bommetje toe in de vorm van Lxd5, waarna de zwarte stelling ineenstortte.
Inmiddels dus 3,5-2,5 voor de onzen, maar hoe verder? Beide Jannen stonden moeilijk, Milan had een klein plusje maar wel in een dame-eindspel en bij Peter Hulshof leek verdere voortgang ook moeilijk. Peter bleef inderdaad steken op remise en Jan Baljé verloor. Jan had de hele partij al met de rug tegen de muur gestaan, maar ik zou graag zijn mening horen over het sneaky 29. Tbc1 in plaats van Txc3 en had 46. Kf4 nog iets speelbaars opgeleverd? Bord 1 en 2 nog bezig. Jan Werle had een moeilijke middag tegen Vincent Diepeveen. Jan gaf de pion op b6 en in de complicaties die volgden bleef de zwarte loper misschien iets te lang op h2 staan. Toen de rook was opgetrokken had wit een Toren, Loper en 2 pionnen tegen Toren en Paard en één pion en dat eindspel bleek niet te houden. Toen Milan na een schier oneindig aantal schaakjes in remise moest berusten was de nederlaag een feit. Inmiddels wordt het toch wel tijd om te gaan spreken over het perfide Utrecht.
Wat onszelf betreft; nadat in voorgaande jaren een goede seizoenstart de basis was voor een redelijk tot goed seizoen, zal het nu van de lange eindsprint moeten komen. Op naar het Sjaarloos van KingLoek! /BBGroninger Combinatie   - Utrecht             4,5-5,5
1.  Jan Werle          - Vincent Diepeveen     0-1
2.  Milan Mostertman   - Tycho Dijkhuis      0,5-0,5
3.  Daan Brandenburg   - Jelmer Jens           0-1
4.  Jasper Geurink     - Menno Okkes           1-0
5.  Erik Hoeksema      - Lars Vereggen         1-0
6.  Joost Wempe        - Casper Schoppen       1-0
7.  Iozefina Paulet    - Peter Ypma            0-1
8.  Peter Hulshof      - Frank van der Put   0,5-0,5
9.  Michael Riemens    - Pieter Nieuwenhuis  0,5-0,5
10. Jan Baljé          - Robert Beekman        0-1


No comments:

Post a Comment