Wednesday, May 08, 2013

Bekerfinale te Bunschoten

Donderdag 9 mei vonden in Bunschoten de halve finales en de finale plaats van de bekercompetitie. Unitas won de beker in 1985, Groningen in 1989. De gezamenlijke poging ging in de finale mis.

Geplaatste teams
Poule A Groninger Combinatie
Poule B Utrecht
Poule C Zukertort Amstelveen
Poule D   HMC Calder

 De finale live  

Van de KNSB-site: "Download partijen (in PGN):
Halve Finale Zukertort Amstelveen - Groninger Combinatie plus finale
Halve Finale Utrecht - HMC Calder plus plaats 3/4
In beide PGNs is ronde twee het snelschaken na de halve finale" 

Halve finale.
De halve finale tegen Zukertort ging in de slotminuten helemaal mis. Jan Werle liet een modelpartij helemaal uit handen glippen en Bonno Pel gaf een vol paard weg, waardoor een veelbelovende stand plotseling in een 2-2 gelijkspel verzandde. Ook het daaropvolgende snelschaken gaf de nodige reuring. Bij een 1,5-1,5 stand waren Werle en Kabos in de laatste seconden met stukken aan smijten, zodat de partij op internet nauwelijks te volgen was. Werle had op het eind een dame meer, Kabos ging 'door de vlag', direct gevolgd door Werle. Voordat iemand heeft kunnen claimen klonk er een keihard 'vlag' uit het publiek. Over de vraag of daarna nog een van beide spelers claimde verschillen de meningen. Volgens de wandelgangen zouden beide spelers geclaimd kunnen hebben, maar dat was niet meer objectief te achterhalen. De partij werd gewonnen verklaard, de finale bereikt!

De finale
De finale tegen HMC Calder leek lange tijd op een gelijkspel uit te draaien. Jasper Geurink en Jan Werle hadden het moeilijk tot zeer moeilijk, maar bij Sipke Ernst en Erik Hoeksema ging alles naar wens. Zoals zo vaak liep het anders. Jasper verloor inderdaad. Sipke spendeerde veel tijd en miste iets in de gecompliceerde slotfase van de partij, waardoor met luttele seconden op de klok remise het hoogst haalbare was; tegenvaller 1. Jan Werle wist het tij geheel te keren en haalde het volle punt binnen. Meevaller 1. Bij Erik Hoeksema tenslotte stortte de veelbelovende stelling opeens volledig in met een nul tot gevolg; tegenvaller 2. En de nederlaag was daar. Mopperen over minder meevallers dan tegenvallers is natuurlijk makkelijk, maar het is uiteindelijk het spel op het bord waarmee dit soort dingen worden uitgelokt. En daarin was HMC dit keer handiger. Proficiat!

No comments:

Post a Comment