Saturday, April 13, 2013

Beker: Groninger Combinatie - Wageningen

DGC-Wageningen 2,5-1,5
door Jasper Geurink

Op zaterdag 13 speelde DGC voor de beker tegen Wageningen in het DSC (Juist, het Denksportcentrum). In de hoop een glimp op te vangen van de voormalige wereldtopper Jan Timman, nog steeds een beresterke speler, en wellicht de bekende eindspelcomponist Afek waren sommige nieuwsgierig aangelegde lieden met camera en al naar Groningen afgereisd. En terwijl Grisha, die normaal onze teamleider is, op de Oostzee dobberde op een onduidelijk ‘gevaartuigte’, beleefde ik mijn debuut als teamleider. Mooi, aan alles gedacht: wedstrijdformulier, opstelling, praatje, versnaperingsvodjes, beker, WAT –censuur- ik ben de beker vergeten, o nee, Jan-Joris Groenewold van SISSA zou die meenemen (ik heb hem nog niet), etc. ‘En zo ratelde hij voort’, maar toch toog ik vol goede moed naar het noorden van Groningen, in de wetenschap dat Wageningen een hele kluif zou krijgen aan DGC met Werle, Ernst, Geurink en Milan Mostertman.

Helaas kwamen Timman en Afek niet; en daardoor was het ratingoverwicht wel erg substantieel. Onder de deskundige leiding van Jan van Os nam de wedstrijd een aanvang, en Sipke Ernst opende aan 2 de score tegen Erwin Oosterbeek. Sipke ontweek met wit de Benoni met 3.Pf3, er kwam een of ander pionoffer op het bord dat ik meen ik wel eens heb zien spelen door Kasparov, maar de zwartspeler offerde ineens een stuk, of gaf hij het weg? Hoe dan ook, het kostte Sipke zeer weinig moeite het te weerleggen en hij opende dan ook de score: 1-0 voor DGC. De volgende die scoorde was Jan Werle op 1 met zwart, al kostte het hem wat meer moeite. Hij moest dan ook tegen IM Sander van Eijk, en waar ik al enigszins voor zijn leven vreesde na de verschrikkelijke Najdorf-nederlaag tegen Jasper Broekmeulen een week eerder, rechtte Jan nu de rug, hij verdedigde zich op prima wijze tegen de agressieve witte opzet en counterde met een venijnige rij/eye-opener (...g5! Kijk de pupillen van van Eijk eens wijder worden!), waarna hij een kwal en de partij won. 2-0 voor DGC.

Wie zou het beslissende punt/halfje scoren? Het antwoord daarop: ‘Me, myself and I’. Na een ongebruikelijke Franse opening met 3.Ld3, waarin ik een pion offerde voor een behoorlijk ruimtevoordeel in het midden- en eindspel en een pionnenwals, resulterende in aanvalskansen, werd ik weer eens te ambitieus en verloor ik mijn geduld. Wit (Fred Jonker) kon een zeer goed eindspel bereiken, liet dat na en het beslissende halfje was ons en mijn deel.
Hierna kon Milan Mostertman, die met wit tegen Kees Stap op 4 na een enigszins beroerde Scandinavische opening in een onduidelijk middenspel en uiteindelijk in een beter toreneindspel terechtkwam, gewoon op winst spelen. Hij deed het echter niet zo handig, ging met weinig tijd te ver – en zijn tegenstander deed het handig – hetgeen een 0 opleverde.

En zo waren we een ronde verder.

En dan hier het verslag van Wageningen

Groninger Combinatie 2424  Wageningen VLG Advocaten 2189         2½-

1. GM Jan Werle     2521  IM Sander van Eijk 2407 1-0
2. GM Sipke Ernst   2551  Erwin Oorebeek     2181 1-0
3. Jasper Geurink   2355  Fred Jonker        2096 ½-½
4. Milan Mostertman 2267  Kees Stap          2071 0-1


No comments:

Post a Comment