Saturday, November 03, 2012

SO Rotterdam - Groninger Combinatie 7,5-2,5

De wedstrijd in en tegen Rotterdam werd een afgetekende overwinning voor de Rotterdammers. Rotterdam had op borden 3 t/m 10 een soms behoorlijk ratingoverwicht en er kon dus een moeilijke middag verwacht worden. Dat klopte ook, maar de nederlaag viel wel erg fors uit. Na 3 uur spelen had Erik Hoeksema met een remise met zwart tegen 2500+ zijn werk gedaan, maar verder werd op dat moment een kleine nederlaag voorspeld. In het 4e uur ging het echter snel fout. Invallers Levon Galoyan en Alexander van Pelt verloren en ook bij Jorden van Foreest, Jasper Geurink en Grigori Kodentsov ging het mis. Daar stond wel een fraaie overwinning van Sipke Ernst tegenover, maar om 16.15 waren de matchpunten dus al voor Rotterdam. Het werd nog erger, omdat ook Bonno Pel en Joost Wempe verloren. Jan Werle counterde nog tegen met een overwinning op bord 1, maar de 7,5-2,5 stond. Uitstekende prestaties dus van Jan, Sipke en Erik, maar de rest mag over een paar weken tegen BSG voor de revanche.

Hieronder een verslag van Erik Hoeksema, waarvoor hij een opmerkelijke inspiratiebron had.HOEZO SCHAKEN GEEN TV-SPORT?    (door Erik Hoeksema)
“Dames en heren, welkom bij alweer een nieuwe aflevering van Voetbal International. Deze avond met Johan Derksen, René van der Gijp en Hans Kraay junior, live vanuit de Euroborg in Groningen.” Met een brede grijns gaat presentator Wilfred Genee verder. “Straks uiteraard alles over de perikelen bij FC Groningen, nu eerst aandacht voor ... schaken, jazeker! Johan, de Groninger Combinatie staat in de Meesterklasse na drie wedstrijden onder de streep. Moeten we ons zorgen gaan maken?”
Derksen: “Het vertrek van Daan Brandenburg is natuurlijk een geweldige aderlating voor Groningen. Sorry, maar die nieuwe foeilelijke naam Groninger Combinatie kan ik niet uit mijn bek krijgen. Met Brandenburg liep zomaar de topscorer van de Meesterklasse de deur uit, zo’n verlies is gewoon niet op te vangen.”
Van der Gijp: “Weet je wat het is Johan? Die nieuwe jongens van Unitas moeten gewoon nog effe wennen. Neem nou zo’n Kodi. Heeft een half uit drie, en dat klinkt verschrikkelijk. Maar het had ook zomaar 2 of 2½ uit 3 kunnen zijn. Maar ja, Meesterklasse is toch een niveautje hoger dan Eerste klasse, je mag niet verslappen. En je moet natuurlijk je kansen wel meenemen.”
Genee: “Als de gebraden ganzen over komen vliegen, moet je ze wel afschieten.” Genee begint hard te lachen.
Derksen: “Ja hoor, hij probeert weer de cabaretier uit te hangen. Hopelijk heb je wel door Wilfred, dat jij de enige bent die moet lachen.”
Kraay: “Maar toch kan ik genieten van Grisha Kodentsov. Zoals hij er altijd vol ingaat, het publiek smult van zulke jongens.”
Genee: “René, een zware nederlaag tegen Rotterdam in de derde ronde. Toch nog een leuk momentje gezien?”
Van der Gijp: “Ja man, ik heb echt genoten van Jantje Werle. Originele opening en daarna heel strak positiespel, die Winants – toch een behoorlijke grootmeester – werd helemaal suf gespeeld. Ja, Werletje, lekker spelertje man, niks mis mee.”
Kraay: “En wat dacht je van Sipke Ernst? Zit lekker ontspannen achter het bord, straalt in alles uit dat het wel goed komt met zijn partij. Heerlijk om zo’n jongen in je ploeg te hebben! Hij won met zwart heel soepel van Frans Cuijpers, en dat is toch geen kleine jongen.”
Derksen: “Sorry Hans maar nu moet ik je toch even corrigeren, je hebt er weer niets van begrepen.  Zo soepel was het allemaal niet. Die Cuijpers had niet in de gaten dat-ie geweldig stond! Als die gast een stuk had durven offeren op g5, dan had het er heel somber uitgezien voor Ernst.”
Van der Gijp: “Toch is dat ook de klasse van Sipke. Ik weet dat nog wel van vroeger. Mensen durfden tegen het grote PSV van 1988 gewoon niet aan te vallen. Intimidatie door reputatie!”
Genee:  7½-2½, mannen. Duidelijke cijfers! Waren er verder nog lichtpuntjes?”
Kraay: “Ja die ouwe Hoeksema, met zwart toch weer remise tegen een grootmeester.”
Derksen: “En daar kan ik me dus vreselijk aan ergeren, de schijterige instelling van die Hoeksema. Durf daar toch eens door heen te breken, durf eens op winst te spelen een grootmeester. Het zijn ook maar gewone jongens, een grootmeester is echt geen halfgod.”
Genee: (schaterlachend) “Nou Johan, alsof jij ooit van een grootmeester hebt gewonnen...”
Van der Gijp: “Maar weet je wat het leuke is Wilfred? Hoeksema kwam tien minuten te laat de speelzaal binnen. Hij reisde samen met Bonno Pel en vertrouwde erop dat Pel – woonachtig in Rotterdam – de weg daar wel zou weten. Foutje bedankt! Als teamleider Huub Roeterink die twee niet had opgespoord, dan hadden ze nu nog door Rotterdam rondgezworven. Maar het wordt nog gekker. Hoeksema ging achter zijn bord zitten, maar hij had geen flauw idee wie er tegenover hem zat. Ene Castaneda, vast een zwakke invaller uit het vierde of zo, dacht-ie. Nee dus, die gozer bleek een grootmeester uit Peru te zijn. Echt waar, ik had ook nog nooit van die vent gehoord. Gelukkig lichtte Kodi onze man nog op tijd in. Tegen een grootmeester moet je toch anders spelen dan tegen iemand uit het vierde!”
Kraay: “Maar Johan, Hoeksema kon toch niet op winst spelen in die slotstelling. Hij had een heel riskant pionnetje gesnoept en mocht blij zijn dat hij niet op slag verloren stond.”
Derksen: “Ja ok, maar dat zo’n Castaneda dan niet door durft te spelen in zo’n scherpe stelling, onbegrijpelijk. Pion achter, maar hij moet goede compensatie hebben. Ach ja, iedereen kan tegenwoordig grootmeester worden, dat was in mijn tijd wel anders.”
Van der Gijp: “Tuurlijk Johan, die knakker moet gewoon doorspelen. Druk houden, tempo opvoeren, dan valt die Hoeksema vanzelf om.”
Genee: “En de andere spelers? Hadden ze kansen op meer?
Kraay: “Jorden van Foreest, dat is natuurlijk een schitterend talentje. Speelde een lekkere pot tegen  Karel van der Weide. Natuurlijk is die niet meer zo sterk als vroeger, maar het blijft een grootmeester.
Van der Gijp: “Weet je Hansie, die Karel houdt van schaken in een stijlvolle omgeving, oude Oostenrijkse operagebouwen en zo. Maar wat heeft die gozer dan in hemelsnaam te zoeken bij Rotterdam? Weinig glamour hoor! Kareltje zit in een bejaardenflat te schaken in een troosteloze woonwijk, man wat een ellende.”
Derksen: “Geen wonder dat Hoeksema en Pel daar verdwaalden, het is echt een doolhof tussen al die grauwe betonblokken.”
Van der Gijp: “Maar die partij van Foreestje, daar deugde toch helemaal niks van?”
Derksen: “Ik heb die partij met de computer doorgenomen en inderdaad, dan blijft er weinig van over.”
Kraay: “Talentvolle jeugdspelers kunnen geweldig rekenen en combineren, zeggen ze altijd. Bij Jorden zie ik dat niet zo.”
Derksen: “Hans, meestal kraam je onzin uit maar voor één keer zeg je iets verstandigs. Jorden speelt positioneel sterk, maar maakt verrassend veel rekenfouten. Maar hij is  jong, dat komt nog wel in orde.”
Genee: “Haha, de oude meester spreekt. Verder nog wat bijzonders gezien?”
Van der Gijp: “Nee ouwe reus, het niveau viel tegen. Kodi had natuurlijk wel een halfje verdiend tegen Kuijf, maar in tijdnood liep hij pardoes een matnet in. Een Manolevje, lachen man!”
Kraay: (de eeuwige positivo) “Maar die jongens van Groningen deden hun stinkende best. En ze hadden bijna allemaal veel minder rating dan hun tegenstanders.”
Derksen: “Tuurlijk Hans, vergoeilijk de zaak maar weer. Groningen gaat het gewoon heel moeilijk krijgen. Een enkele speler had een off-day, nou ja dat kan mij zelfs een keer gebeuren. Wat Joost Wempe allemaal uithaalde... In een Grünfeld geef je de tegenpartij het centrum om het daarna aan te tasten via de zijkanten. Maar die Wempe deed helemaal niks! Hij liet zich helemaal plat walsen door die centrumpionnen, verschrikkelijk om te zien.”
Genee: “En dan nu het wekelijkse hoogtepunt van het programma: de Toto! Johan, ben je er klaar voor?”
Derksen: “Altijd Wilfred, kom maar op.”
Genee: “ Vierde ronde Meesterklasse, Groninger Combinatie-BSG!”
Derksen: “Een hele lastige. Maar Groningen speelt thuis en moet winnen. Een 1!”
Genee: “Onze zendtijd zit er alweer op. De voorspellingen van Johan kloppen bijna nooit, maar voor het noordelijke schaakleven hoop ik dat hij het nu bij het rechte eind heeft. Tot de volgende keer!”
(met dank aan het team van Voetbal International en aan Toine van Hoof van het bridgeblad IMP)


SO Rotterdam
Groninger Combinatie
7,5 2,5
1.
Winants 2536 Werle 2529 0 1
2.
Cuypers 2447Ernst 2554 0 1
3.
Michiels 2507 Pel 2284 1 0
4.
Castaneda 2506 Hoeksema 2349 0,5 0,5
5.
van der Weide 2451 van Foreest 2225 1 0
6.
Martens 2431 Geurink 2342 1 0
7.
Vandevoort 2390 Galoyan 2266 1 0
8.
van de Griendt 2318 Wempe 2283 1 0
9.
Kuyff 2399 Kodentsov 2278 1 0
10.
Carlier 2395 van Pelt 2051 1 0

No comments:

Post a Comment