Sunday, April 01, 2012

Ondanks nederlaag toch veilig

De verdiende nederlaag tegen HMC was dit keer wat makkelijker verteerbaar, omdat door de andere uitslagen handhaving in de meesterklasse verzekerd is. Alleen een 10-0 nederlaag tegen kersverse landskampioen Voerendaal in de laatste ronde in combinatie met een 10-0 overwinning van BSG kan nog roet in het eten gooien. Dat scenario is niet erg waarschijnlijk.

Dan de wedstrijd.
In verband met het EK in Plovdiv was er één partij vooruit gespeeld: Fridman - Ernst 1/2-1/2. In het verre eindspel was er één moment waarop Sipke aantoonbaar verloren stond, maar dat moet je tijdens een lange partij allemaal wel achter het bord zien vinden. Toch werd daardoor de remise door ons wel als een meevaller beschouwd. Een goed voorteken?
Niet echt, want op de wedstrijddag heeft een gelijkspel, laat staan een overwinning er niet ingezeten. Dat komt voor een belangrijk deel omdat de witspelers dit keer geen potten konden breken. Er viel voor ons geen enkele wit-overwinning te vieren en dan wordt het een lastige zaak. De eerste uitslag van de dag was echter een meevaller. Erik Hoeksema won van David Miedema. Of Miedema verloor van zichzelf. Erik zette zijn stukken in de opening wat vreemd neer en Miedema ging er doorheen als een mes door de boter. "Normaal had ik al lang opgegeven, maar dit was een teamwedstrijd", aldus Erik. Zo ziet een teamleider het graag! Met opgeven heeft nog nooit iemand gewonnen! Zijn volhardendheid werd beloond toen Miedema het pleit op tijd wilde beslechten en zich verkeek op het notatieformulier. De formulieren van Groningen gaan tot 50 zetten, waar Miedema er 40 verwachtte. Toen Hoeksema op zijn 41 zet door de vlag ging, constateerde Miedema dus nog 9 lege hokjes en meende op tijd te hebben gewonnen. Toen het tot hem doordrong dat dit niet het geval was zag hij welke ruïne er was overgebleven en kon hij gelijk opgeven.
Vermeldenswaard is ook de overwinning van Iozefina Paulet op David van Kerkhof. In de tijdnood van de tegenstander hield zij het hoofd wel koel en tikte het punt netjes binnen, zodra de gelegenheid zich voordeed. Daarmee was de koek wel bijna op. Alexander van Pelt en Joost Wempe konden het niet bolwerken en ook Michael Riemens kon het succes van de vorige wedstrijd niet prolongeren. Met zijn openingskeus nam hij een klein nadeeltje voor lief, maar dan is het wel zaak je daar weer onderuit te werken. Dat liet van der Stricht echter niet gebeuren. Joop Houtman had al eerder remise gespeeld tegen Jeroen Bosch en Levon Galoyan kon niet door René Olthof heen komen.
Onze twee grootmeesters waren het langst bezig, maar geen van beiden kon een voordeeltje bereiken.

Restte ons een kleine maar zeer verdiende nederlaag en enig geduld. Tijdens het eten bereikte ons het nieuws dat Voerendaal kampioen was geworden door van HSG te winnen. Daardoor zijn we onbereikbaar geworden voor HSG en BSG (zie ook de openingsalinea van dit artikel), die in de laatste ronde tegen elkaar moeten. Ook LSG moet nog uitkijken. Ik schat dat ze nog wel een matchpuntje nodig hebben.
In de laatste ronde op zondag 22 april mogen we landskampioen Voerendaal hun eerste nederlaag bezorgen!


partijen als pgn - partijen in gameviewer 


Uitslagen


Groningen2330HMC Calder2394
1.GM Sipke Ernst2578GM Daniel Fridman2653½½
2.GM Jan Werle2539IM Benjamin Bok2502½½
3.Michael Riemens2270IM Geert van der Stricht238701
4.GM Daan Brandenburg2528IM Twan Burg2464½½
5.IM Erik Hoeksema2335IM David Miedema237510
6.FM Joop Houtman2196IM Jeroen Bosch2386½½
7.Joost Wempe2288FM Niels Ondersteijn231201
8.Alexander van Pelt2085FM Jasper Broekmeulen238601
9.WGM Iozefina Paulet2235David van Kerkhof228510
10.FM Levon Galoyan2247René Olthof2186½½


No comments:

Post a Comment