Saturday, September 17, 2011

kort verslag Groningen-BSG

Zaterdag 17 september is de competitie weer begonnen. Deze eerste wedstrijd mocht Groningen thuis aantreden tegen het gepromoveerde BSG.
Aangezien Ernst als trainer/begeleider mee is naar Bulgarije om daar de jeugd van Nederland te begeleiden tijdens het EK-jeugd had hij op 9 september al vooruitgespeeld met zwart tegen Robert Ris, een voormalig speler van Groningen. Ernst won deze partij en zo begonnen de Groningers zaterdag met een 1-0 voorsprong aan de wedstrijd.
Dankzij onze sponsors konden we met een sterke opstelling voor de dag komen met onder anderen de Grootmeesters Tiviakov, Werle en Brandenburg.
Als eerste waren de overgebleven vier zwartspelers klaar van Groningen. Riemens mocht op bord 5 tegen een oude bekende van hem, Ton van der Heijden, en wist al gauw het initiatief te pakken te krijgen wat hij niet meer los liet. Een overtuigende overwinning. Houtman had het lastig op bord 7 tegen Ewoud de Groote die deze zomer zijn eerste IM-norm had behaald en liet zien dat hij zeer goed kan schaken. Houtman kwam er niet aan te pas. Hierna volgden twee remises van Baljon en Hoeksema op bord 9 en 3. Baljon mocht na lange tijd weer eens meedoen met het eerste en wist zich goed te verdedigen tegen Frans Borm. Hoeksema moest tegen de Nederlands jeugdkampioen Lars Ootes en was blij dat na 12 zetten de dames al geruild werden. In het vervolg wist hij de goede zetten te vinden en op het goede moment bood hij remise aan.
Alle witspelers wonnen hun partij! Brandenburg, op bord 6, was van de witspelers als eerste klaar met een overtuigende partij tegen Henk van der Poel. Paulet leek het zo op het oog wat lastiger te hebben op bord 8 tegen Lennart Ootes, maar ook zij wist het punt binnen te slepen. Van Pelt op bord 10 had al eens meegedaan als invaller, maar dit was zijn eerste wedstrijd als echte basisspeler en hij speelde een goede partij waarbij zijn tegenstander, Jesper de Groote, er niet aan te pas kwam.
Tiviakov op bord 1 speelde een partij zoals alleen hij dat kan. Hij kreeg een structuur waarin hij erg thuis is en duwde zijn tegenstander, Alexander Berelowitsch (een goede Grootmeester), langzaam maar zeker weg. Werle bleef zo als laatste over. Hij speelde op bord 3 tegen Leon Pliester en wist al gauw een goede stelling te krijgen. Op een gegeven moment won hij ook een pion, maar hij had moeite om het af te maken en pas tegen 19u in de laatste minuten van de partij wist hij de beslissende klap toe te brengen.
Een ruime overwinning dus van 8-2, maar zeker niet onverdiend.

Met dank aan Daan Brandenburg, die bovenstaande tekst instuurde.

No comments:

Post a Comment