Monday, May 16, 2011

De eindstand: 5-5 en volgend jaar opnieuw meesterklasse

Na de wonderlijke ontsnapping in Enschede was het opnieuw alle hens aan dek. We mochten er niet op vertrouwen dat HMC Calder wel even van Braceland ESGOO zou winnen en moesten dus van eigen kracht uitgaan. Voerendaal had genoeg aan 5-5 voor de 2e plaats en wij hadden genoeg aan 5-5 voor handhaving. Niettemin was het een wedstrijd op het scherp van de snede.

Joost Wempe wees een snel remise aanbod van Tom Bus af. Sipke Ernst wees eveneens een aanbod af. Dat had weinig met de stand op het bord te maken, maar meer met het feit dat hij Sipke Ernst is. Ondertussen zag het er moeizaam uit. Snelle remises van kersverse grootmeester Daan Brandenburg en Arkadij Rotstein in combinatie met de stand op de borden gaven alle reden tot zorg. En concurrent ESGOO was in de andere wedstrijd furieus uit de startblokken gegaan tegen HMC. Joop Houtman kreeg wat torens op bezoek van Ali Bitalzadeh en kon het niet bolwerken. Verder waren er zorgen om de stellingen van Milan Mostertman en Roel Donker. Tot overmaat van zorg kreeg Erik Hoeksema een torenoffer om de oren dat er er vreselijk eng uitzag. Door dit alles besloot Jan Werle risico te moeten nemen en een een kwaliteit te offeren. Tijd voor 'lucky Groningen'! Erik Hoeksema overleefde het offer en er waren omstanders die zich afvroegen of Erik in de slotstand niet had kunnen doorspelen. Milan Mosterman kreeg een fout stukoffer tegen zich en haalde de vis daarna bekwaam op het droge. Roel Donker had inmiddels een remisestelling op het bord. Joost Wempe stond gewonnen. En Sipke had zowaar een beter staand eindspel bereikt.
De rekenmeesters konden weer aan de slag toen de zaak bij Joost volledig instortte en hij opeens mat ging. Daar stond wel een forse meevaller tegenover. Oscar Lemmers wilde kennelijk heel graag winnen en werd daardoor wat roekeloos. Het kostte hem een pion, en toen hij direct daarna een loper in de aanbieding deed, was Roel er als de kippen bij. Hij ontpopt zich de laatste ronden als een ware Houdini! Met de remise van Iozefina Paulet was het 4-4 meteen beter staand Sipke en een slechter staande Jan nog aan het werk. Sipke was echter duidelijk. Het was gewonnen. En dat bleek ook zo te zijn. De fles wijn voor degene die het 5e bordpunt zou binnenhalen was daarmee vergeven. Jan kon het echter niet meer houden, maar dat deed er eigenlijk niet meer toe. Handhaving was een feit. Dat ging ten koste van ESGOO dat strijdend ten onder ging. Hun overwinning op HMC mocht niet meer baten.

Komende maand kunnen we verder met de plannen voor volgend jaar. Nu de topsponsoring van HSG weg lijkt te vallen kan de competitie volgend jaar wel eens buitengewoon spannend worden, omdat de verschillen tussen de teams buitengewoon klein lijken te zijn.

Partijen Groningen - Voerendaal
Het slot van Paulet - Driessens is waarschijnlijk niet helemaal correct.

Groningen

HSG

5 - 5

1 Sipke Ernst

2 Jan Werle

3 Daan Brandenburg

4 Arkadij Rotstein

5 Erik Hoeksema

6 Milan Mostertman

7 Joop Houtman

8 Iozefina Paulet

9 Roel Donker

10 Joost Wempe

- Christian Braun

- Andrey Orlov

- Michail Saltaev

- Felix Levin

- Daniel Hausrath

- Christian Sielecki

- Ali Bitalzadeh

- Patriek Driessens

- Oscar Lemmers

- Tom Bus

1 - 0

0 - 1

0,5 - 0,5

0,5 - 0,5

0,5 - 0,5

1 - 0

0 - 1

0,5 - 0,5

1 - 0

0 - 1

No comments:

Post a Comment