Sunday, March 13, 2011

HSG Kampioen, Groningen maakt zich op voor de grand finale

Mooi weer, de binnenstad op loopafstand, behoorlijk wat toeschouwers, de sponsorvlaggen aan de wand in de speelzaal. Kortom, alles gereed voor een mooie wedstrijd. Enig nadeel: HSG was veel te sterk. Tegenover de 8 spelers met een rating boven de 2500 konden wij er slechts drie zetten, tegenover de 7 grootmeesters van HSG hadden wij er twee. Dat geeft het krachtsverschil wel aan. En dan misten aan Hilversumse zijde nog Anish Giri (speelt in Monaco) en Jan Smeets (speelt in Zweden). Maar met vervangers als Seirawan en Nikolic zal HSG dat niet zo erg hebben gevonden.
In een vooruitgespeelde wedstrijd ten kantore van Bout Overes had Sipke Ernst verloren van Loek van Wely. Een paar verkeerde keuzes in tijdnood leverden een onverdedigbaar eindspel op. Op de wedstrijddag zelf ging het niet veel beter. Na zo'n twee uur spelen waren de eerste barstjes in de stellingen zichtbaar. Spoedig daarna werden Kiran Soerdjan en Joost Wempe opgeveegd door Robin van Kampen en Pedrag Nikolic. Gelukkig verdween de hatelijke nul van het scorebord door prima remises van Daan Brandenburg tegen Erwin l'Ami en van Erik Hoeksema tegen Daniel Stellwagen. Joop Houtman's kwaliteit minder woog niet op tegen een vage koningsaanval. Jop Delemarre zette HSG dus op 5-1. Onvoldoende volgens Jan Stomphorst, omdat ze 'nog geen 20 bordpunten voorstonden'. Lang hoefde hij niet te wachten. Wouter Spoelman had weinig moeite met Iozefina Paulet en haalde het beslissende punt binnen voor de Hilversummers. Zou er al eerder een team in 7e ronde kampioen zijn geworden?
Jan Werle kreeg een pion voor tegen Yasser Seirawan, maar betaalde een hoge prijs qua stellingsnadeel. Te hoog om het hoofd boven water te houden. Milan Mostertman speelde verdienstelijk remise tegen Friso Nijboer en toen restte nog 1 partij. Roel Donker probeerde het heel lang tegen Ruud Janssen, maar op een gegeven moment was niet meer helemaal duidelijk wie er nu op winst speelde. Roel leek aan het langste eind te trekken, maar de tijd speelde ook een rol. Wat er toen allemaal gebeurde zal mogelijk nooit meer achterhaald worden, maar met nog twee seconden op de klok voor Ruud Janssen ging Roel door de vlag in een inmiddels remisestelling. Schaken kan wreed zijn.

partijen in pgn - partijen in javaview

Ondertussen kunnen we ons gaan voorbereiden op de volgende ronde op 9 april. Na de wedstrijden LSG - Caissa en ESGOO - Groningen zal er meer duidelijkheid over wie zich zorgen moet maken over klassebehoud

Groningen

HSG

1,5 - 8,5

1 Sipke Ernst

2 Daan Brandenburg

3 Jan Werle

4 Erik Hoeksema

5 Joost Wempe

6 Milan Mostertman

7 Iozefina Paulet

8 Roel Donker

9 Kiran Soerdjan

10 Joop Houtman

- Loek van Wely

- Erwin l'Ami

- Yasser Seirawan

- Daniel Stellwagen

- Pedrag Nikolic

- Friso Nijboer

- Wouter Spoelman

- Ruud Janssen

- Robin van Kampen

- Jop Delemarre

0 - 1

0,5 - 0,5

0 - 1

0,5 - 0,5

0 - 1

0,5 - 0,5

0 - 1

0 - 1

0 - 1

0 - 1

No comments:

Post a Comment