Sunday, January 30, 2005

Een dagje Wijk aan Zee door Joop Houtman

Een dagje Wijk aan Zee
door: Joop Houtman

Vrijdag 28 januari ben ik naar Wijk aan Zee gereden om de Groningse deelnemers in de grootmeestergroepen te bewonderen. Om 13.00 uur arriveerde ik bij de speelzaal en ik had ruim de tijd om de speelzaal en de commentaarzaal te verkennen. Vlak voor de start van het toernooi installeerde ik me met digitale camera voor de boarding van de
grootmeestergroepen. Opvallend was dat persfotografen zich zelfs bij de start van de elfde ronde nog verdrongen om de deelnemers op de gevoelige plaat vast te leggen. Alexandra Kosteniuk kreeg de meeste aandacht maar ook de andere dames Polgar, Zukhova, Stafanova, Muhren en Mamedyarova voelden de camera's op zich gericht. De enige dame die ontbrak was Tea Lanchava die uitgerekend deze ronde geveld was door ziekte en het punt zonder te spelen aan Georgiev liet.

De commentaarzaal in de speciaal voor het Corus-toernooi op een belendend grasveld neergezette publieksruimte, liep tegen half drie helemaal vol. Zelfs op een doordeweekse dag trekt het toernooi veel belangstellenden. Onder hen een grote Groningse delegatie met Luuk van Kooten, Rudolf Potze, Peter Hendriks en de Lewenborgers Harold van Heeringen, John Riksten en Bart van Gelder. John van der Wiel gaf deskundig en grappig commentaar en deelde een aantal prijzen uit aan mensen in het publiek met goede ideeën. De spannende partij Svidler-Morozevitch werd zeer uitvoerig behandeld, inclusief het moment waarop Svidler afweek van een partij die Robert Hübner ooit fraai met wit won. Ook aan Kramnik-Grischuk werd zeer terecht veel aandacht besteed. Een zeer spannende en scherpe stelling werd uiteindelijk
omgezet in een toreneindspel waarin Kramnik een pion meer had maar die uiteindelijk niet meer dan een half punt opleverde. Iets teveel aandacht was er voor Van Wely-Adams. Op zich wist John van der Wiel de finesses van dit type spel goed te belichten, maar ik heb geen vlam in de pan bemerkt.

In de speelzaal zwoegde Alexandra tegen de fris aanvallende Karjakin. Ze kon geen stand houden. Harmen Jonkman speelde tegen de 14-jarige Turkse jongen Negi. Knap hoe Harmen in de tijdnoodfase zijn zenuwen in bedwang houdt als hij nog tien zetten in 22 seconden moet uitvoeren. Direct na het halen van de 40 zetten gaf hij de onhoudbare stelling op. Joost Wempe had tot de 31e zet goed stand gehouden tegen Manuel Bosboom maar liet in de laatste fase voor de tijdcontrole een steekje vallen. Joost liet een paard gevaarlijk binnenkomen en verloor een pion. Daarna was zijn stelling niet meer te redden.

0 uit 4 voor de Groningse coryfeeën. Ik gun ze in het laatste toernooiweekend meer succes.

No comments:

Post a Comment